Veritabanı güvenliği kurumların risk seviyesi en yüksek siber güvenlik problemlerinden birisidir. Veritabanı güvenliği, çok çeşitli bilgi güvenliği kontrollerinin kullanımı ile ilgilidir ve veri tabanlarınının gizliliğini, bütünlüğünü ve erişilebilirliğini saldırılara karşı korur. Teknik, idari, yargı ve fiziksel gibi çeşitli türde ve kategoride kontroller veritabanı güvenliği kapsamı içerisine girer.
Taşıdığınız veritabanı güvenlik sorumluluğu miktarı değişebilir. Şirket içi bir çözümünüz varsa uç nokta korumasından donanımınızın fiziksel güvenliğine kadar her şeyi sağlamanız gerekir. Bu kolay bir görev değildir. Bir hizmet olarak platform (PaaS) bulut veritabanı sağlayıcısı seçerseniz ilgili alanınız önemli ölçüde küçülür.
Bulut, uzun süredir devam eden bilgi güvenliği sorunlarını çözmek için önemli avantajlar sunar. Şirket içi bir ortamda, kuruluşların muhtemelen karşılanmamış sorumlulukları ve güvenliğe yatırım yapmak için sınırlı kaynakları vardır, bu da saldırganların tüm katmanlardaki güvenlik açıklarından yararlanabileceği bir ortam yaratır.
Bulut özellikli yaklaşımda, günlük güvenlik sorumluluklarını bulut sağlayıcınıza devredebilir ve daha fazla güvenlik kapsamı elde edebilirsiniz, bu da kuruluşunuzun bazı güvenlik kaynaklarını ve bütçesini diğer iş önceliklerine yeniden ayırmasını sağlar.
Bilgi güvenliği kontrolünün veritabanlarına uygun birçok türü ve katmanları vardır.
Veritabanları, güvenlik duvarı gibi ağ güvenliği önlemleri ve ağ tabanlı saldırı tespit sistemleri aracılığıyla bilgisayar korsanlarına karşı büyük oranda güvence altına alınmıştır. Bu bağlamda ağ güvenlik kontrolleri önemli olmasına karşın, veritabanı sistemlerinin kendilerini, programlarını/fonksiyonlarını ve onların içerisindeki verilerini koruması tartışmalı bir şekilde daha kritik hale geliyor. Çünkü özellikle de internet erişimden dolayı ağlar gittikçe daha geniş erişime açılıyor.Ayrıca sistem, program, fonksiyon ve veri erişim kontrolleri, ilişkili olarak kullanıcı tanımlama, kimlik doğrulama ve hak yönetimi işlevleri, yetkili kullanıcıların ve yöneticilerin faaliyetlerini sınırlamak ve log kayıtlarını tutmak için her zaman önem taşımaktadır. Diğer bir deyişle bunlar olduğu yerde hem içten dışa hem de dıştan içe çalışan, veritabanı güvenliğine tamamlayıcı yaklaşımlardır.
Kamu ve özel sektördeki her büyüklükteki kuruluş, veritabanı güvenliği sorunlarıyla mücadele ediyor. Veri ihlallerini önleme, iş açısından kritiktir, çünkü bunlar şu durumlara neden olabilir:
Veritabanları, genellikle müşteri kayıtları, kredi kartı numaraları, banka hesap numaraları ve kişisel kimlik numaraları dahil olmak üzere değerli, gizli ve hassas bilgileri depoladıklarından, siber saldırılar için en önemli hedeflerdir. Bilgisayar korsanları bu bilgileri kimlikleri çalmak ve yetkisiz satın almalar yapmak için kullanır.
Müşteriler, kişisel verilerini korumayan şirketlerle iş yapmaktan çekinir. Müşteri bilgilerini tehlikeye atan veritabanı güvenlik sorunları, kuruluşun itibarına zarar vererek satışlarda düşüşe ve müşteri erimesine neden olabilir. Bazı işletmeler, saygınlıklarını korumak ve müşteri güvenini yeniden oluşturmak için halkla ilişkilere yatırımlarını artırarak veri ihlali mağdurlarına ücretsiz olarak kredi izleme sistemleri sunar.
Bir veri ihlali, veri tabanı güvenliği sorunları çözülene, sistem tamamen yeniden çalışır hale gelene ve iş sürekliliği yeniden sağlanana kadar iş operasyonlarını ve gelir üretimini durdurabilir veya yavaşlatabilir.
Rakamlar sektöre göre değişse de, veri ihlallerinin düzeltilmesi yasal ücretler, mağdurlara yardım ve verileri kurtarmak ve sistemleri geri yüklemek için ekstra masraflar dahil olmak üzere milyonlarca dolara mal olabilir. Şirketler, kilitli dosyalarını ve verilerini geri yüklemek için ödeme talep eden bilgisayar korsanlarına da fidye yazılımı ödeyebilir. Birçok işletme, bu maliyetlere karşı korunmak için poliçelerine siber sigorta ekler.
Devlet kurumları ve yerel kurumlar, para cezası uygular ve bazı durumlarda, şirketler müşteri verilerini korumadığında müşterilerin zararının karşılanmasını talep eder.
Bir veritabanı sunucusunun güvenliğini sağlamak veya “sağlamlaştırmak”, güvenlik açıklarını gidermek ve bilgisayar korsanlarının sisteme erişmesini zorlaştırmak için fiziksel, ağ ve işletim sistemi güvenliğini birleştirir. Veritabanı sağlamlaştırma için en iyi deneyimler, veritabanı platformunun türüne göre değişir. Ortak adımlar arasında parola korumasının ve erişim denetimlerinin güçlendirilmesi, ağ trafiğinin güvenliğinin sağlanması ve veritabanındaki hassas alanların şifrelenmesi yer alır.
Bu özellikler, veri şifrelemesini güçlendirerek kuruluşların verilerini güvence altına almasını ve düzenlemelere uymasını kolaylaştırır:
Her zaman şifrelenmiş veriler ve saydam veri şifrelemesi, Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS) ağ protokolünün en güçlü sürümü desteğiyle birleştirildiğinde, ödeme verileri için güçlü ve uçtan uca korumayı zorunlu kılan Payment Card Industry Data Security Standard’a (PCI DSS) uyması gereken finans, bankacılık ve sağlık kuruluşları için kapsamlı bir şifreleme çözümü sağlar.
Gelişmiş Tehdit Koruması, olağandışı davranışları ve veritabanlarına erişme veya veritabanlarından yararlanmaya yönelik potansiyel olarak zararlı girişimleri algılamak için günlükleri analiz eder. SQL ekleme, olası veri sızdırma ve deneme yanılma saldırıları gibi şüpheli etkinlikler için veya ayrıcalık yükseltmelerini ve ihlal edilmiş kimlik bilgilerinin kullanımını yakalamak üzere erişim desenlerinin anomalileri için uyarılar oluşturulur.
En iyi deneyim olarak, kullanıcıların ve uygulamaların kimlik doğrulaması için ayrı hesaplar kullanmaları gerekir. Bu, kullanıcılara ve uygulamalara verilen izinleri sınırlar ve kötü amaçlı etkinlik risklerini azaltır. Bu, özellikle uygulama kodu bir SQL ekleme saldırısına karşı savunmasızsa önemlidir.
Tüm güvenlik tedbirlerine ek olarak saldırıları zamanında tespit edebilmek için gelişmiş siem ürünleri kullanılabilir ve veritabanı sunucusunda yapılan işlemler düzenli olarak loglanabilir.
Tüm Hakları Saklıdır